Ga verder naar de inhoud
Nieuws
28/08/2024

VITO brengt duurzame initiatieven naar Kamp C in Westerlo

Met VITOpolis toont de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) op een interactieve manier de weg naar duurzaamheid. Deze pop-up expo reist Vlaanderen rond en wil burgers laagdrempelig meenemen naar wat ‘duurzaamheid’ in ons dagelijks leven betekent. Met de waterbelevingscontainer van VITO, die tegelijkertijd met VITOpolis op Kamp C neerstrijkt, wil VITO vooral bedrijventerreinen tonen hoe ze samen winst kunnen halen uit water.

‘Als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mohammed’. Vanuit deze stelling besloot VITO vorig jaar om voluit te gaan voor een interactieve tentoonstelling rond duurzaamheid die in cycli van twee maanden Vlaanderen de volgende jaren zal doorkruisen. ‘Duurzaamheid’ is immers niet langer een modewoord. Het is de garantie dat we nog veel langer op een gezonde manier op deze wereld kunnen doorbrengen. Wie in VITOpolis binnenstapt, ziet hoe zelfs kleine acties het verschil kunnen maken. Op een interactieve manier wordt aan bewustmaking gedaan en zie je hoe innovatieve technologieën een duurzame toekomst waar kunnen maken.

De tentoonstelling is gratis en interessant voor jong en oud omdat de modules zo zijn samengesteld dat elke bezoeker er een uitdaging in kan vinden. Volwassenen krijgen inzichten in een duurzaam leven, scholen en jongerenverenigingen kunnen de expo zo bezoeken of er verder op school over borduren via beschikbare lespakketten die in de lijn liggen van het leerplan. Voor scholen is er bovendien de mogelijkheid om een bezoek aan VITOpolis te combineren met een workshop in de hybride leeromgeving Hylas Bouw, dat bovendien in hetzelfde gebouw als VITOpolis plaatsvindt.

Maar ook voor bedrijven is een bezoek, al dan niet gekoppeld aan een vergadering of een netwerkmoment op Kamp C, een unieke opportuniteit. Zeker als er van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om ook de waterwinstcontainer te bezoeken.

Deze unieke, reizende waterbelevingscontainer van VITO richt zich immers specifiek op bedrijven. Droogte en wateroverlast voorkomen én beheersen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen voor de volgende decennia. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Op een interactieve en praktijkgebaseerde manier maakt de doorloop doorheen de container duidelijk hoe bedrijventerreinen samen winst kunnen halen uit water. Want water wordt steeds meer een issue: soms is er te veel, soms te weinig en zeker waterintensieve bedrijven zien hun productiviteit mee bepaald door wateruitdagingen.

Het is de eerste keer dat zowel VITOpolis als de waterbelevingscontainer zich op dezelfde locatie bevinden. Dat komt niet in het minst door de locatie. Kamp C is hét centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw en sluit dan ook nauw aan bij de ambitie van VITO, die als rode draad duurzaamheid heeft. VITO en Kamp C zijn goede bekenden met een gemeenschappelijk doel.

Praktisch

VITOpolis praktisch 

VITOpolis bevindt zich van 5 september tot 26 oktober op Kamp C, Britselaan 20 in Westerlo. 

Wie het hele traject van VITOpolis wil doorlopen, heeft ongeveer anderhalf uur nodig. VITOpolis richt zich vooral op 12+-ers. Een maximum leeftijd is er niet. Wie over een gsm beschikt, kan een persoonlijke avatar maken, maar ook zonder gsm blijft een bezoek aan VITOpolis interactief en boeiend.

  • Voor scholen: elke dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 17:00. Reserveren kan op  https://vitopolis.be/nl/reserveer-je-schoolbezoek
  • Voor bedrijven: best op afspraak via http://vitopolis.be/nl/contacteer-ons. Bedrijven kunnen het bezoek ook combineren met een bezoek aan de waterbelevingscontainer (zie onder)
  • Voor groepen (min 15 personen): wil u VITOpolis op een andere weekdag naar keuze bezoeken, vul dan het contactformulier in op http://vitopolis.be/nl/contacteer-ons. We bekijken graag samen wat er mogelijk is. 
  • Wie individueel of met het gezin wil komen, kan gewoon tijdens de openingsuren binnenspringen. Op dinsdag of donderdag hoeft men geen afspraak in te boeken. 
  • VITOpolis is ook open op sommige weekenddagen tussen 10:00 en 17:00:  
    • Zaterdag 21 september 
    • Zondag 6 oktober – Open Bedrijvendag!  
    • Zaterdag 19 oktober

De waterwinstcontainer praktisch