Ga verder naar de inhoud
Project

ProCirc

Hoe beter aan circulair bouwen bijdragen dan zelf actie te ondernemen? Met het ProCirc-project willen we hier verandering in brengen. Samen met partners over Noord-West Europa zetten we 30 pilots op om nieuwe, circulaire manieren van aanbesteden uit te testen.

Draagt bij aan onze Visie
Materialen
Looptijd: 13 december 2018 - 13 juni 2023
Emiel Ascione
Contact
Emiel Ascione
email hidden; JavaScript is required

Het traditionele model van aanbesteden wil dat een overheid tot de in de details omschrijft wat ze wenst, waarbij de investering of aankoopprijs vaak het enige gunningscriterium is. Een aanpak die helaas weinig ruimte laat voor circulaire oplossingen. Nochtans kunnen aanbestedingen de circulaire economie stimuleren en de markt veranderen. Circulair aanbesteden kan bedrijven namelijk aanzetten om hun business model om te vormen en nieuwe innovatieve en economische opportuniteiten te creëren, zowel voor zichzelf als voor hun supply chain.

Met het Interreg-Noordzee-regioproject ProCirc worden experimenten geïmplementeerd om te  leren hoe circulaire economie en aanbesteden hand in hand kunnen gaan. Met deze demonstraties gaan we naar de genoemde verandering in de markt en dragen we bij aan de reductie van gebruikte nieuwe grondstoffen, afval en CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele aanbestedingen. In ProCirc zetten we in op een daling van 20 tot 25%.

De aanbestedingen worden opgezet in de sectoren bouw, meubilair en inrichting en ICT. Kamp C is met project ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen, reeds circulair aanbesteden aan het testen in de bouwsector. Na de bouw van ’t Centrum zal ook de nodige inrichting circulair aanbesteed worden. De lessen die we trekken uit dit project, zullen we delen in het transnationale netwerk van ProCirc, zodat overheden over heel Europa hieruit leren.

Kamp C wil met het project enerzijds bouwbedrijven betrekken en anderzijds (lokale) overheden adviseren over circulair aanbesteden. In Vlaanderen werken we hiervoor samen met Vlaanderen Circulair en OVAM.

Het project heeft een totaalbudget van 3.966.200€, hiervan wordt 50% van de uitgaven gesubsidieerd door Europa. Kamp C ontvangt voor dit project 61.600,00€ cofinanciering van Provincie Antwerpen. Het project loopt van 13 december 2018 tot 13 juni 2023.

Partners

Rijkswaterstaat (NL), Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (BE), Business in the Community (SC), Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (DK), Kamp C (BE), Direktoratet for forvaltning og ikt (NO), Kolding Kommune NordDanmark (DK), ACR Plus (BE), CLEAN (DK), City of Malmo (SE), Zero Waste Scotland (SC)

Meer info

www.northsearegion.eu/procirc

Voor dit project werken we samen met onze partner.