Ga verder naar de inhoud
Project

Housing 4.0 Energy

Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant gaan met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen.

Draagt bij aan onze Visie
Energie
Water
Materialen
Ruimte
Looptijd: 31 mei 2018 - 1 augustus 2022
Sofie Torfs
Contact
Sofie Torfs
email hidden; JavaScript is required

In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op zes sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Het Interreg North-West Europe project heeft een totaalbudget van € 4 181 209,50. Vijftig procent van de uitgaven worden gesubsidieerd door Europa, oftewel 2.090.604,75 EUR. De provincie Antwerpen draagt 35.201,27 euro EUR bij.

 

Het aanbod van betaalbare lage-energiewoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens in regio Noordwest-Europa is ontoereikend. Technieken en bouwpraktijk houden geen rekening met de financiële draagkracht van deze groeiende bevolkingsgroep en de kleine woonoppervlakte die ze nodig heeft. Ze wonen vaak in grote, energieverslindende woningen. De partners ontwikkelen en testen een digitaal bouwplatform dat toelaat het ontwerp van een woning, de productie van duurzame bouwelementen én de eigenlijke constructie perfect op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen. Voor elke keuze die de ontwerper maakt, zal het platform aangeven wat de gevolgen zijn voor de kosten, de uitstoot van broeikasgassen en het bouwproces. De digitale aanpak maakt het ook makkelijker succesvolle ontwerpen te verspreiden en verder te ontwikkelen. Housing 4.0 Energy toont sociale huisvestingsmaatschappijen, architecten, aannemers, lokale overheden en zelfbouwers zo de weg naar koolstofarme technieken, materialen en bouwwijzen.

De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C hebben in Huldenberg zes demowoningen gebouwd die de digitale aanpak en de innovatieve materialen en technieken demonstreren. De huizen worden verhuurd via het sociale verhuurkantoor SPIT. De initiatiefnemers zullen zo ook testen of de nieuwe huizen tegemoet komen aan alle noden en wensen van kleine huishoudens.

De partners van Housing 4.0 Energy maken zich sterk dat kleinere CO2-neutrale nulenergiehuizen de uitstoot van broeikasgassen met 60 procent kunnen verminderen. De digitale aanpak zorgt voor 25% minder kosten.

Het Housing 4.0 Energy project heeft een looptijd van 31 mei 2018 tot augustus 2022.

Meer informatie op: nweurope.eu