Ga verder naar de inhoud
Demo

Vacuümramen FINEO

De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe

Draagt bij aan onze Visie
Materialen
Te bezichtigen in 't Centrum

Vacuüm beglazing is niet zo nieuw als we denken

Stefan Lips: “Vacuüm beglazing is op zich niet nieuw. Alle grote glasfabrikanten zoeken al lang naar een manier om de vacuüm beglazing op een duurzame manier te maken. FINEO werd ontwikkeld door AGC Glass. Ons moederbedrijf heeft al verschillende technieken ontwikkeld, gelijkaardig aan de technieken van de eerste soorten vacuüm beglazing die vandaag nog op de markt zijn. We vonden echter dat als we een product op de markt wilden zetten, het ook aan alle huidige uitdagingen moest voldoen. Dat betekent dat de focus op duurzaamheid, esthetiek én circulariteit moest liggen. De eerste generaties vacuüm beglazing hebben op iedere ruit een evacuatiepoort en de randafdichting is op een metaaldichting gebaseerd. De innovatie van zit in die twee punten. Er is géén visueel storende evacuatiedop meer. Bovendien is de dichting zo gemaakt dat eenmaal ze dicht is, ze ook gesloten blijft voor een hele lange tijd. De dichting is een glasverbinding, waardoor het ook makkelijker te recycleren is.”

Goede isolatiewaarde

Stefan Lips: “Men moet vacuüm beglazing vergelijken met de huidige drievoudige beglazing gezien we in dezelfde rangorde van de Ug-waarde zitten. De Ug-waarde is de warmtedoorgangscoëfficënt. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolerende waarde, bij vacuüm glas komen we aan 0,7. Met andere woorden: de beglazing in ‘t Centrum isoleert even goed als de huidige drievoudige beglazingen. Uiteraard zijn de verschillen veel groter dan enkel dat :

  • De beglazing is lichter aangezien er een glasblad/coating minder wordt gebruikt om dezelfde Ug-waarde te halen.
  • AGC biedt 15 jaar garantie aan op FINEO-beglazing, 5 jaar meer dan de wettelijke garantieplicht. Simulatiemodellen wijzen wel op een luchtdichtheid van de verbinding van 60 jaar.
  • Door een glasblad/coating minder te hebben krijg je veel meer licht en vrije zonnewarmte binnen.
  • Naast thermische isolatie is de beglazing ook zeer geluidsisolerend.
  • De beglazing is in hoge mate recycleerbaar."

 

Op het vlak van energieprestatie scoort het vacuümglas in ’t Centrum 36% beter dan de wettelijk verplichte norm.

Stefan Lips

Minder CO2 bij de productie

Stefan Lips: “Op het vlak van energieprestatie scoort het vacuümglas in ’t Centrum 36% beter dan de wettelijk verplichte norm. Het vacuümglas in ‘t Centrum heeft dezelfde U-waarde als drievoudig glas, maar bij de productie van de beglazing hebben we 1 glasblad minder nodig waardoor we van bij de start al veel minder CO2 uitstoten. We hebben een derde minder materiaal nodig, maar halen toch (op termijn) betere prestaties omdat we verwachten dat de U-waarde 60 jaar gelijk blijft. Je doet aan dematerialisatie: je doet met minder meer.”

Er zitten afstandshouders tussen het glas

Stefan Lips: “Die noemen we in het vakgebied ‘pillars’. In de vacuümtechnologie heb je afstandshouders nodig, anders plakken de glasbladen tegen elkaar. Die zijn nu al amper zichtbaar, maar op lange termijn zullen die helemaal onzichtbaar worden. 

Klein prijsverschil

Stefan Lips: “Vergeleken met drievoudige beglazing is deze iets duurder, zoals dat het geval is bij alle nieuwe technologieën. Je moet echter verder kijken dan enkel de aankoopprijs. De prestaties van het glas zijn beter, de raamsecties kunnen kleiner en je hebt minder plaatsers nodig door het lagere gewicht. Dat zorgt ervoor dat je op termijn meer geld bespaart.”

Ontdek meer over onze partner