Ga verder naar de inhoud
Demo

Gevelbekleding Kunnig

Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

Draagt bij aan onze Visie
Inclusiviteit
Materialen
Te bezichtigen in 't Centrum

Hoe het begon

Aannemer Joeri Beneens Bouw en Interieur uit Olen ging op zoek naar gerecupereerd hout voor de gevelbekleding van ’t Centrum op het terrein van Kamp C in Westerlo. Maatwerkbedrijf Kunnig uit Antwerpen kwam zo op het pad van Joeri Beneens. “We hebben heel wat alternatieven voor de gevel vergeleken maar onbehandeld duurzaam hout kwam er het beste uit. Als dit hout dan al een vorig leven gehad heeft aan een ander gebouw is dat niet alleen een bewijs maar versterkt dit het duurzame karakter er van. Toevallig ging de gevelbekleding van Hangar 26 gesloopt worden. Wij hebben de prijs gegeven voor de volledige verbouwingen. Toen het project aan een andere partij werd gegund zijn we met hen aan tafel gegaan. Een bod is er niet gedaan, wel hebben we naar een win-win oplossing gezocht waarin zij minder stortkosten hadden. We hebben al eerder gewerkt met gerecupereerd hout. ”

Voor de werking van de panelen wilde Beneens graag samenwerken met een maatwerkbedrijf. Ze hebben in het verleden al positieve ervaringen gehad met bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. Dit was de eerste keer dat ze samenwerkten met Kunnig. “Qua locatie waren ze het meest geschikt. Ze zijn ook gevestigd in Antwerpen, dus ze zaten dicht bij de bron,” stelt Joeri.

We hebben heel wat alternatieven voor de gevel vergeleken maar onbehandeld duurzaam hout kwam er het beste uit. Als dit hout dan al een vorig leven gehad heeft aan een ander gebouw is dat niet alleen een bewijs maar versterkt dit het duurzame karakter er van

Joeri Beneens

Sociale economie

De arbeidskrachten zijn tewerkgesteld via sociale tewerkstelling. “De opdracht was voor ons een opportuniteit omdat het een wat kalmere periode was door de coronacrisis. De ene werkkracht zal het recupereren van hout al wat liever doen dan de andere. De job is bij ons terecht gekomen via Buurman Antwerpen, een organisatie die afvalstromen van bedrijven hergebruikt. De recuperatie van de gevelbekleding was voor ons dus zeker geen standaard opdracht,“ vertelt Frank., een maatwerkbedrijf in Antwerpen, heeft een atelier waar voornamelijk hout bewerkt wordt voor kantoorinrichting. “Recuperatie van hout is niet onze core business,” vertelt Frank Vandenbussche, werkleider bij Kunnig. “In ons atelier maken wij voornamelijk volledige kantoorinrichtingen. We maken bijvoorbeeld grote kasten voor de muziekschool. Het voordeel van ons atelier is dat we verschillende soorten opdrachten aannemen. Zo beginnen we binnenkort strandstoelen te maken. We verzagen houten platen voor houthandelaars of schijven voor keramiek. We zijn nu voor Buurman planken aan het opschuren en aan het klaarmaken. Wij werken voornamelijk met nieuw materiaal dus de opdracht voor ’t Centrum is een unicum.” In het atelier werken maatwerkers en schrijnwerkers. De gevelbekleding van Hangar 26 werd gedemonteerd en getransporteerd naar Kunnig.

“Langs de ene zijde van het gebouw hebben onze medewerkers de planken er gewoon afgehaald, alles nagekeken, de nagels eruit gehaald en de verschillende lengtes gesorteerd. Aan de andere zijde van het gebouw zijn er volledige panelen afgehaald. We hebben de Rockwool-isolatie eraf gehaald, vervolgens de isolatie gesorteerd waarbij de folie apart gehouden werd, nagels uit de planken gehaald, nagekeken en in aparte bakken gesorteerd,” verduidelijkt Frank.

De arbeidskrachten zijn tewerkgesteld via sociale tewerkstelling. “De opdracht was voor ons een opportuniteit omdat het een wat kalmere periode was door de coronacrisis. De ene werkkracht zal het recupereren van hout al wat liever doen dan de andere. De job is bij ons terecht gekomen via Buurman Antwerpen, een organisatie die afvalstromen van bedrijven hergebruikt. De recuperatie van de gevelbekleding was voor ons dus zeker geen standaard opdracht,“ vertelt Frank.