Ga verder naar de inhoud
Demo

Gebouwenbeheersysteem Calculus

’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Calculus ontwikkelde hiervoor een flexibel, circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water- en energieverbruik te monitoren en te beperken.

Draagt bij aan onze Visie
Energie
Water
Te bezichtigen in 't Centrum

Calculus is een Limburgse scale-up die enkele jaren geleden opgericht werd door 5 jonge en dynamische visionairen. Zij bouwden een serviceplatform dat ondertussen al jaren gebruikt wordt om water en energieverbruik op grote festivals en andere evenementen te beheren. Vrij snel werd duidelijk dat het platform ook ingezet kon worden naar bedrijfsprocessen en assets. Het Calculus-platform kan ondertussen voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet, zoals de controle van machineparken, productielijnen en klimaatbeheersing in fabrieken en gebouwen.

Bijkomende uitdagingen voor het remonteerbare gebouw ’t Centrum

Toen Joeri Beneens vertelde over het innovatieve project ging Calculus graag de uitdaging aan om een gebouwbeheerplatform uit te denken dat eveneens circulair en remonteerbaar is. Het beheerplatform moest dus flexibel geschaald kunnen worden en het energie en waterverbruik tot een minimum beperkt worden.

Remonteerbaar en flexibel schaalbaar

Daarom koos Calculus om gebruik te maken van zijn eigen ontwikkelde gateway C07 (zie foto) die een draadloos communicatienetwerk opbouwt: een private LoRa netwerk, waarmee alle andere draadloze sensoren en stuurmodules (Calculus C04 gateway’s) uitgelezen en aangestuurd kunnen worden.

Er kunnen sensoren en stuurmodules bijgeplaatst en weggehaald worden zonder dat de werking van het beheersysteem in het gedrang komt.

Een bijkomend voordeel is de snelle installatie en de kilometers bekabeling die werden uitgespaard.

Het is een slimme en intuïtieve manier om met het binnenklimaat van je kantoor om te gaan. Gebruiksvriendelijk én zelflerend.

Rob Cornelissen, innovatiemanager van Kamp C

Energie en waterverbruik minimaliseren

Het Calculus-beheerplatform wil nog een stapje verder gaan dan een klassiek gebouwbeheersysteem. De regelalgoritmes die opgesteld worden zullen eveneens rekening houden met de aanwezigheid en gedragspatronen van de gebruikers van het gebouw en de weersvoorspelling. Zo zullen HVAC-systemen afgeschakeld worden als er geen warmte- of koudevraag is, rekening houdend met het feit of er mensen aanwezig zijn in het gebouw. Hiermee wordt het energieverbruik verder beperkt.

Ook het waterverbruik en de recuperatie en zuivering van grijswater wordt permanent gemonitord. Hoofddoel is om het gebruik van leidingwater te minimaliseren. Een regenwaterput hoeft niet bijgevuld te worden als het de volgende dag gaat regenen.

Demo- en Pilootgebouw gedurende 20 jaar

Het gebouw zal gedurende 20 jaar volledig digitaal gemonitord en gestuurd worden. Met de steun van Flux 50 werd de scope van het project verder uitgebreid zodat alle aspecten in de sturing en onderhoud van het gebouw digitaal in kaart worden gebracht.

Ook de gedetailleerde monitoring van de werking van het BEO-veld en een mogelijke verdere energetische optimalisatie hiervan staat op het programma.

Ontdek het gebouwenbeheersysteem van onze partner.

Meer demo's op een rijtje gezet