Ga verder naar de inhoud
Demo

Draagconstructie uit CLT

Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

Draagt bij aan onze Visie
Materialen
Te bezichtigen in 't Centrum

Wat is CLT?

Joeri: “CLT staat voor Cross Laminated Timber. Dat zijn 3 of 5 lagen hout op elkaar waarvan de draadrichting van het hout telkens gewijzigd wordt zodat ze samen sterker worden tot een volledig paneel. Hier kunnen we dan wanden en vloeren van maken om zo de constructie van gelamineerde balken sterker te maken. Het bouwsysteem dat we toepassen in ’t Centrum is een hybride bouwsysteem omdat we verschillende bouwsoorten met elkaar verbinden. We hebben de kolommen en balken in gelamineerd hout, van balk tot balk een vloerplaat in CLT en buitenwanden in HoutSkeletBouw (HSB). In twee richtingen hanteren we een grid van 5 op 5 meter. Dat is de standaardisatie die ons consortium na veel onderzoek als ideaal voor kantoorgebouwen naar voor wil brengen. De stijfheid creëren we door ook een deel wanden, trapkernen en de lift in CLT te maken. De geïsoleerde buitenwanden zijn geprefabriceerde modulaire houtskeletbouw opgehangen aan het gebouw, 23 cm brede SLS-kepers, aan de binnenkant Fermacell-platen en aan de buitenkant een Exie-bord en daartussen is cellulose ingeblazen.”

De demonteerbaarheid speelde een grote rol zodat we een tweede of derde leven kunnen geven aan deze bouwmaterialen.

Joeri Beneens

Wat zijn de voordelen om met CLT te bouwen?

Joeri: “We kozen in eerste instantie voor houtbouw omdat hout CO² capterend is. Als we de varianten in het traditioneel bouwen bekijken, zoals steen, beton of staal verbruiken deze materialen veel CO2.Voor dit project zijn er nieuwe verbindingen ontwikkeld om tot een hogere demonteerbaarheid te komen. De connectoren die de balken en kolommen verbinden zijn eenvoudig te monteren en te demonteren door enkel 2 borgschroeven. De CLT-vloeren die van balk naar balk lopen zijn een standaardpaneel van 125 cm breed en hebben de lengte van 1 of 2 grids om vastgeschroefd te worden op de balken met 4 sterke schroeven. Dit is eenvoudig demonteerbaar door enkele schroeven los te maken

We hebben dit volledig in BIM voorbereid. Dit is een tussenstap om dan om te zetten naar productie en zo alle CNC-machines en de productie aan te sturen. Dit doet de bewerkingen nauwkeurig op de millimeter zodat de ‘puzzel’ past op de werf.”

Waarom werd er voor CLT gekozen in ’t Centrum?

Joeri: “De demonteerbaarheid speelde een grote rol zodat we een tweede of derde leven kunnen geven aan deze bouwmaterialen.”

Vergt deze bouwmethode meer voorbereiding dan een ander bouwsysteem?

Joeri: “Ja, omdat veel zaken in het begin berekend moeten worden: de stabiliteit, ventilatiedebieten, alle BIM-tekeningen moeten mee uitgewerkt worden; dit omdat het maken van sparingen, uitfrezingen, … het beste en efficiëntste in de werkplaats gebeurt. De ingenieurs, stabiliteit en technieken moeten vanaf het begin goed samenwerken, dit samen met de architect en de aannemer en het bouwteam zodat al die knopen opgelost zijn. We hebben een langere voorbereidingstijd nodig om nadien een efficiëntere uitvoeringsperiode te hebben.”

Werkt Beneens in andere projecten ook met CLT? Is het een stijgende vraag?

Joeri: “Wij werken al 10 jaar met CLT in projecten en we doen jaarlijks meerdere projecten in CLT. Nu lopen er 4 gelijktijdig. Ja, er is een stijgende vraag.”

Bij ’t Centrum kiezen we er bewust voor om CO2 te capteren, de demonteerbaarheid en het mooier uitzicht van het gebouw en het aangenamer gevoel.

Joeri Beneens

Circulair, warm en gezond binnenklimaat

Hoe zit het met de kostprijs van een CLT-gebouw ten opzichte van een traditioneel gebouw in steen en beton?

Joeri: “Spijtig genoeg is de prijs per vierkante meter van een CLT-wand al duurder dan een snelbouw geplaatst op de werf. We kunnen niet concurreren tegen snelbouw. Ondanks de recente prijsstijgingen is een gemetst gebouw nog goedkoper. Bij betonbouw en staalbouw stellen we hetzelfde vast omdat de bouwmethode op zich al duurder is. Maar je kunt het niet terugwinnen in de efficiëntie. Bij ’t Centrum kiezen we er bewust voor om CO2 te capteren, de demonteerbaarheid en het mooier uitzicht van het gebouw en het aangenamer gevoel.”

Welke klanten kiezen voor CLT?

Joeri: “Zowel particulieren als bedrijven. Het wordt toegepast bij winkels en kantoorgebouwen. Het laatste jaar zijn het vooral kantoorgebouwen. De klanten kiezen bewust voor het uitzicht dat je bekomt door CLT, dat is het warme en gezonde binnenklimaat, en voor de circulaire insteek natuurlijk.”

Ontdek meer van onze partner

Meer demo's op een rijtje