Ga verder naar de inhoud
Demo

3D-printer

Kamp C kocht in 2018 een 3D printer aan van het Deense 3D Printhuset. Deze geavanceerde printer wordt momenteel ingezet in een samenwerkingsverband met de Thomas More Hogeschool. Binnen deze samenwerking wordt de 3D-printer gebruikt voor projectwerk binnen de bouwopleiding van de hogeschool. Daarnaast staat de printer ook ter beschikking voor andere onderzoekers en start-ups die geïnteresseerd zijn in de vernieuwende techniek. 

Draagt bij aan onze Visie
Materialen

Het gaat om een klassieke gantry-model printer, met een printkop die vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer is maar liefst 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd: hij kan groter of kleiner gemaakt worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.

Meer vormvrijheid, minder cement

Met de aankoop van deze printer werdt de stap naar 3D-printen een pak kleiner voor Vlaamse bouwbedrijven. “Met onze printer kunnen bedrijven tot op de millimeter bepalen hoe ze hun gebouw willen construeren. Bovendien biedt een 3D-printer veel meer vormvrijheid aan architecten. Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schieten ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in. Daar komt nog bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden zorgt. Voor bouwbedrijven is de tijd die ze kunnen uitsparen met een 3D-printer natuurlijk een van de belangrijkste voordelen: time is money, ook in de bouwsector” aldus Henrik Lund-Nielsen, CEO van 3D Printhuset.

Henrik Lund-Nielsen: "Bovendien verkleint een 3D-printer de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie. De traditionele bouwsector is een grote zondaar op het vlak van materiaalverspilling.  Met een 3D-printer gebruik je enkel het materiaal dat je echt nodig hebt: niet meer en niet minder.” 

Binnen de wereld van het 3D-printen wordt ook volop geëxperimenteerd met nieuwe – vaak gerecycleerde – materialen. “De cementindustrie staat bekend als de meest vervuilende maakindustrie ter wereld. 3D-printen biedt de sector nieuwe kansen om het gebruik van cement terug te dringen én te vergroenen.”

 

Meer demo's op een rijtje